Temperaturen i din bostad

Surahammarshus AB ansvarar för att du som hyresgäst har en bra inomhusmiljö och rätt temperatur inne i lägenheten året om. Hyreslagen reglerar inte vilken temperatur det ska vara i lägenheten, därför följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen inne i lägenheter bör vara mellan 20 och 23 grader. En normal inomhustemperatur ska inte vara lägre än 18 grader och inte varmare än 26 grader (på sommaren).


Under hösten och våren kan temperaturen utomhus variera mycket mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir en lägre temperatur i din lägenhet men det brukar regleras automatiskt på någon dag.

Tänk på att inte ställa stora möbler eller hänga tjocka gardiner framför elementen. Det måste vara öppet framför dem för att värmen ska kunna cirkulera i lägenheten.

Tänk även på att inte stänga för ventiler och friskluftsintag Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat. Stänger du ventilerna ökar risken för kalla golv och drag i lägenheten.

Kalla element betyder inte att det är kallt i lägenheten! När elementen i din lägenhet känner av att det är rätt temperatur stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Blir det svalare än 20 grader inne värms elementen automatiskt upp igen. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala även om det är kallt ute. Det innebär fortfarande att det är rätt temperatur inne i lägenheten!


Innan du gör en felanmälan är det bra om du själv kontrollerar temperaturen i rummen. Kontrollera först att elementen är påslagna och uppskruvade på max, därefter mäter du temperaturen på detta sätt:

  • Mät temperaturen i mitten av rummet, 1 meter ovanför golvet. (Viktigt att termometern inte läggs direkt på golvet, i ett fönster eller intill en yttervägg då detta kan ge missvisande temp).
  • Visar termometern 20-23 grader är temperaturen i lägenheten rätt.
  • Visar termometern mindre än 20 grader under flera dagar i rad gör du en felanmälan.

Tänk på att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten inte gäller vid extrema väderförhållanden.


Följ länken så kommer du till en kort video som vi har hämtat från Hyresgästföreningens hemsida, där de tydligt informerar om inomhustemperatur i lägenheter https://youtu.be/AkK_zYHtA6I